Yapay Zeka Sektörü 2030'a Kadar 1 Trilyon Dolara Ulaşabilir
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen 55.
Yıllık Toplantıları'nın ana gündem maddelerinden birini yapay zeka ve dijital dönüşüm oluşturdu.
Yapay zeka sektörünün halihazırda 240 milyar dolar büyüklüğe sahip olmasıyla, 2030'a kadar bir trilyon dolara yaklaşması bekleniyor. [[[AD]]]PwC raporuna göre, 2030'a kadar yapay zekanın küresel ekonomiye 15,7 trilyon dolar katkı sağlayacağı ve yerel ekonomileri yüzde 26 büyüteceği öngörülüyor.
Çin ve ABD'nin, yapay zekadan en büyük kazancı elde edecekleri öngörülürken, 15,7 trilyon dolarlık katkının yüzde 70'inin bu iki ülkede gerçekleşmesi bekleniyor.
Prof. Dr. Ufuk Akçiğit, Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden, Davos'ta yapay zeka konulu tartışmaları ve uluslararası rekabeti AA muhabirine değerlendirdi.
Akçiğit, yapay zekanın ekonomilere hızla nüfuz ettiğini belirterek, bu hızlı gelişimin hem heyecan hem de endişe yarattığını söyledi.
Özellikle Çin ve Hindistan'da büyük bir heyecan ve yatırımın olduğunu vurgulayan Akçiğit, Avrupa'nın dijital alanda hazır olmadığını ve yapısının hantal olduğunu ifade etti.
Avrupa'nın büyük şirketlerle ekonomisini uzun süredir sürdürdüğünü belirten Akçiğit, Avrupa'daki endişeyi şaşırtıcı bulmadığını dile getirdi.
Hindistan'ın 2010'ların başından itibaren yapay zeka alanına ciddi yatırımlar yaptığını belirten Akçiğit, gelecek 10 yılın Hindistan için olumlu geçeceğini öngördü.
Yapay zeka teknolojilerinde geri dönüş olmadığını vurgulayan Akçiğit, bu alanda artan uygulamaların devam edeceğini belirtti.
Gelişmekte olan ülkeler için yeni fırsatlar olduğunu ifade eden Akçiğit, Türkiye'nin bulut sistemlerine ve internet altyapısına yatırım yapması gerektiğini söyledi.
Üniversitelerin, yapay zeka teknolojilerinde firmalarla işbirliği yaparak sinerji oluşturabileceğini belirten Akçiğit, bu alanda ciddi yatırımlar yapılması gerektiğini vurguladı.