TAGEM Enstitülerinde 51 Yeni Çeşit Tescil Edildi
Meltem Özgenç / Hürriyet TAGEM enstitülerinde bu yıl; yedi ekmeklik buğday, altı arpa, dört ayçiçeği, üç çörekotu, üç kuru fasulye, üç nohut türünün yanı sıra ikişer tür de makarnalık buğday, çeltik, domuz ayrığı, hardal, tek yıllık çim, keten (liflik), patates, tütün tescil edildiği.
Yeni tescil edilen çeşitlere ak üçgül, biberiye, çivit otu, çok yıllık çim, mercimek, rezene, soya, yağ şalgamı ve yulaf da eklendi ve bu sayede yılın 5 ayında toplam 51 yeni çeşit tescil ettirilmiş oldu.
Bakan Yumaklı, gıda arzıyla ilgili çalışmaları şöyle anlattı: “Tarla Bitkileri Milli Çeşit Listesi’nde, TAGEM tarafından tescil ettirilen çeşit sayısı 1004’e ulaştı, tohumculukta ülkemizi daha da iddialı hale getiriyoruz ve dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyoruz.”
Ülkemizde kullanılan tohumların yüzde 97'sini yerli olarak üretmemizle birlikte son 22 yılda sertifikalı tohum üretimini dokuz katına çıkardık ve yüzde 40'ını TAGEM tarafından tescil edilen çeşitler oluşturuyor, böylece küresel iklim krizine hazırlıklı olurken gıda arz güvenliğini de sağlıyoruz.