Güneşin ani sıcaklığına karşı uyarı: Baş dönmesi ve baygınlık belirtileri artıyor!

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte güneş çarpmaları da artıyor. George Washington Üniversitesi'nden Dr. Leana Wen, güneş çarpmasının belirtilerini ve alınması gereken önlemleri açıkladı. Özellikle mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların dikkatle takip edilmesi gerekiyor.

Hava Sıcaklıkları Artarken Sıcak Çarpması Tehlikesi

Ülkemizde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, sıcak çarpması riskini arttırıyor.

Rekor sıcaklıkların görüldüğü haziran ayında, sıcak çarpmasının tehlikeleri hakkında bilgi sahibi olmak önem taşıyor.

Acil durum doktorları, sıcak çarpmasının belirtileri ve alınması gereken önlemler konusunda uyarılarda bulunuyor.

CNN'de yer alan habere göre, George Washington Üniversitesi'nden acil durum doktoru ve klinik doçent Dr. Leana Wen, sıcak çarpması riskine karşı alınacak tedbirler hakkında bilgi verdi.

Dr. Leana Wen'a göre, sıcak çarpması vücudun normal sıcaklık düzenleme kapasitesinin aşırı çalışması sonucunda ortaya çıkar ve hayatı tehdit edebilir.

Vücut ısısının hızla yükselmesi durumunda kişilerde baş dönmesi, bilinç kaybı, nöbet geçirme ve anormal kalp atışları gibi belirtiler görülebilir.

Eğer çevrenizde sıcak çarpması belirtileri gösteren biri varsa hemen sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve ambulans çağrılmalıdır.

Dr. Wen, sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenleri "Kişiyi serin ve gölgeli bir yere taşımak, vücudunu soğutmak için ıslak bezler veya buz torbaları kullanmak ve acil servis çalışanları gelene kadar yanlarında kalmak" olarak sıralıyor.

Bunun yanı sıra, sıcak bitkinliği yaşayan kişilerde mide bulantısı, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir ve bu durumda da serin bir ortamda dinlenmek önem taşır.

Aşırı sıcaklarla beraber ortaya çıkan ısı krampları ve diğer sağlık sorunları da ciddiye alınmalı, fiziksel aktiviteler sınırlanmalı ve bol su tüketilmelidir.

Aşırı sıcakların özellikle genç, yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan kişiler üzerinde olumsuz etkileri olduğu için bu gruplar daha dikkatli olmalı ve gerekli önlemleri almalıdır.

Isı dalgaları sırasında evsizlerin ve açık havada çalışanların da korunması ve serinleyebilmesi için yerel kaynaklardan destek alması önemlidir.

Son olarak, çocuklar, yaşlılar ve toplumda destek ihtiyacı olan bireyler sıcak hava koşullarında yakından takip edilmeli ve gerektiğinde yardım görmeleri sağlanmalıdır.