Fed'de faiz indirimi bekleniyor

ABD ekonomisindeki zayıflık küresel piyasalara yansıyor. Tahvil getirileri düşerken, Fed'in faiz indirme ihtimali artıyor. Uzmanlar panik riskine dikkat çekiyor.

Dünya Ekonomisindeki Dalgalanma Küresel Piyasaları Etkisi Altına Aldı

Amerika Birleşik Devletleri'nde geçtiğimiz hafta açıklanan veriler, küresel piyasalarda satış baskısının artmasına neden oldu ve bu durum haftanın ilk gününde derinleşerek devam ediyor.

ABD ve Küresel Piyasalardaki Son Durum

Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuz ayında 46,8 seviyesine gerileyerek 8 ayın en düşük seviyesine ulaştı ve piyasa beklentilerini karşılayamadı.

Fed'in Acil Faiz İndirim Kararları ve Ekonomiye Etkileri

Amerika Birleşik Devletleri'nde resesyon endişeleri artarken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi tarihi bir düşüş yaşayarak 31.458 puana geriledi ve bu düşüş, 1987'deki "Kara Cuma"dan bu yana en büyük kayıp olarak kaydedildi.

Güney Kore'de Kospi endeksi de 2.441,5 puandan yüzde 8,77 değer kaybıyla günü tamamlarken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,05 azalışla 16.593 puanda, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,5 düşüşle 2.860 puanda ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 3 düşüşle 78.520 puanda seyrediyor.

ABD Hazine tahvillerindeki düşüşe paralel olarak, 10 yıllık Hazine tahvil getirisi 26 Haziran 2023'ten beri en düşük seviye olan yüzde 3,68'e geriledi.

Federal Reserve'in (Fed) eylülde politika faizini 50 baz puan indirme olasılığı yüzde 95'in üzerine çıkarken, analistler, Fed'in yakın zamanda acil bir toplantı düzenleyerek 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceğini öngörüyor.

Geçmişte Kovid-19 salgını nedeniyle alınan acil faiz indirim kararlarıyla ekonomiyi destekleyen Fed, bu kararlar sonrasında enflasyonun yükselmesine neden oldu ve Mart 2022'de faizi yüzde 0,25-0,50 aralığına çıkararak kontrol altına almaya çalıştı.

Fed, Mart 2022 ile Ocak 2024 arasında toplam 11 faiz artışıyla faiz oranlarını yükseltirken, Temmuz 2023'te faizi yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkararak ekonomiyi sıkılaştırmaya başladı.

Fed'in acil faiz indirim kararları genellikle ekonomik kriz dönemlerinde alınmış olup, uzmanlar, bu tür kararların ekonomik belirsizlikleri artırabileceği ve piyasalarda panik yaratabileceği uyarısında bulunuyor.

Ekonomi Politikası Uygulamaları Profesörü Jason Furman, Fed'in iletişim odaklı adımlar atması gerektiğini vurgulayarak, bankanın gelecek toplantılarında faiz indirimi hakkında net kararlar alması gerektiğini belirtti.