Paslanmaz Çelik Sektöründe Antidamping Tartışması Devam Ediyor
Nurdoğan ARSLAN ERGÜN Ek vergi oranlarının yılın başında yüzde 8’den 12’ye çıkarıldığı paslanmaz çelik sektöründe yaşanan vergi tartışmaları sürüyor.
Posco Assan'ın Antidamping Başvurusu Sektörü Hareketlendirdi
2013’ten bu yana Türkiye pazarına haddelenmiş soğuk paslanmaz çelik üreten Posco Assan, yüzde 30 ortağı olan Kibar Holding’in CEO’su Haluk Kayabaşı'na göre, antidamping başvurusuyla şirketi yeniden tartışmaların odağına taşıdı.
Kibar Holding CEO'su: "Uzakdoğu Ürünlerine Karşı Adil Rekabet Talep Ediyoruz"
Kayabaşı, şirketin 10 yıl içinde 200 milyon dolara yakın zarar ettiğini belirtirken, gelişmiş ülkelerin Uzakdoğu'dan gelen ürünlere karşı aldığı önlemlere dikkat çekti ve firmanın rekabet edebilmesi için aynı adil rekabet koşullarını istediklerini vurguladı.
Posco Assan'ın 2023 yılındaki 67 milyon dolarlık zararıyla ilgili Konuşan Kayabaşı, "Her yıl 20-30 milyon dolar kayıp yaşıyorduk ama bu rakam tolere edilebiliyordu. Zarar 70 milyon dolara dayanınca antidamping başvurusu kaçınılmaz oldu" dedi.
"Talebimiz gümrük vergisi uygulanması değil, Endonezya, Tayvan ve Çin’den gelen ürünlere karşı firma bazlı antidamping uygulanması" diyen CEO, aksi takdirde firma için rekabetin zorlaşacağını ifade etti.
Sektördeki Kapasite Kullanımı Düşüşte
Türkiye'ye Uzakdoğu'dan yapılan paslanmaz çelik ithalatının arttığını belirten Kayabaşı, şirket olarak 2023'te ortalama 134 bin ton üretim yaptıklarını ancak iç pazardaki talep düşüşüyle kapasite kullanım oranlarının yüzde 45'lere düştüğünü açıkladı.
Kayabaşı, yerli üreticiyi koruyacak önlemlerin alınmasının sektöre yeni yatırımların kapısını açacağını, üretim maliyetlerinin normalleşeceğini ve daha rekabetçi fiyatların ortaya çıkacağını dile getirdi.